Jaglanka z pomarańczami i orzechami | Danio
Wróć do przepisów
Jaglanka

Jaglanka z pomarańczami i orzechami

Sending
User Review
5 (1 vote)
Łatwe
25 min

Jaglanka to świetny sposób zarówno na śniadanie na słodko, jak i na pożywny deser z kaszy jaglanej. To pyszne, sycące danie przygotujesz w okamgnieniu! Sprawdź, jak zrobić jaglankę z pomarańczami, orzechami, imbirem i… serkiem Danio!

Składniki

Kasza jaglana
Orzechy włoskie
Pomarańcza
Cynamon mielony
Imbir
Miód
Masło
Danio o smaku mlecznym Danio o smaku mlecznym

Jaglanka z pomarańczami i orzechami

Składniki:

  • 100 g kaszy jaglanej
  • 140 g serka Danio o smaku mlecznym
  • 2 łyżki orzechów włoskich
  • 1 pomarańcza
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • ½ łyżeczki imbiru lub ½ cm korzenia
  • 3 łyżki miodu
  • 1 łyżka masła

JAGLANKA – PRZEPIS

Bierzmy się do dzieła!

Przepłucz kaszę jaglaną pod bieżącą wodą i gotuj ją przez około 15-20 minut w lekko osolonej wodzie (w stosunku 2:1), do momentu, gdy stanie się miękka.

W międzyczasie rozpuść na patelni masło, dodaj 2 łyżki miodu oraz dokładnie obrane cząstki pomarańczy (pamiętaj, aby usunąć także białe błonki). Podsmaż chwilę, aż owoc się skarmelizuje, ale nie rozpadnie. 

Gdy kasza jaglana się ugotuje, a cała woda wyparuje, maksymalnie zmniejsz moc palnika i dodaj serek Danio o smaku mlecznym, posiekane orzechy włoskie, cynamon, imbir oraz 1 łyżkę miodu. Wymieszaj całość i podgrzej przez minutę. 

Przygotowaną w ten sposób jaglankę wyłóż do miseczki, a na wierzch połóż karmelizowane cząstki pomarańczy. Całość posyp szczyptą cynamonu.

Smacznego!