Home
Chyba każdy lubi zapach świeżego pieczywa. A gdyby do tego dorzucić aromat domowego sosu i grillowanych warzyw? Nam na samą myśl cieknie ślinka! Jeśli Tobie również, koniecznie sprawdź, jak krok po kroku przygotować domowe bułeczki drożdżowe z grillowanymi warzywami, wykorzystując do tego serek homogenizowany Danio o smaku waniliowym.
Drożdże rozpuść w ciepłym mleku. Sięgnij po sporą miskę i wymieszaj w niej mąkę, serek homogenizowany Danio o smaku waniliowym, jajko, sól, masło (koniecznie w temperaturze pokojowej) oraz mieszankę mleka z drożdżami. Przez ok. 10 minut wyrabiaj składniki na gładkie i elastyczne ciasto. Gdy ten krok masz już za sobą, przykryj miskę ściereczką i odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok. półtorej godziny.
Po tym czasie uformuj z ciasta bułeczki drożdżowe i ułóż je na papierze do pieczenia. Umieść bułki w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni na ok. 15 minut. Gdy się pięknie zarumienią to znak, że możesz je już wyjąć.
Jak grillować warzywa?
Gdy bułeczki są już gotowe, nadszedł czas na przygotowanie grillowanych warzyw. Sięgnij po cukinię i paprykę, pokrój je w paski o grubości ok. 0,5 cm i zamarynuj w marynacie do warzyw z grilla, stworzonej z 5 łyżek oliwy, suszonej papryki, oregano oraz szczypty soli i pieprzu. Tak przygotowane warzywa grilluj z każdej strony przez 2-3 minuty.
Sos do drożdżowych bułeczek
Ostatnim krokiem jest przygotowanie aromatycznego sosu. W tym celu za pomocą ubijaczki wymieszaj porządnie miód, musztardę i oliwę.
Bułeczki drożdżowe przekrój na pół, posmaruj obficie sosem i nadziej sałatą, ogórkiem, pomidorem i warzywami z grilla.
Smacznego!
Granola z serkiem homogenizowanym
Smoothie bowl
Sernik na zimno z owocami