Jaglanka z pomarańczami i orzechami

Jaglanka z pomarańczami i orzechami

Jaglanka to świetny sposób zarówno na śniadanie na słodko, jak i na pożywny deser z kaszy jaglanej. To pyszne, sycące danie przygotujesz w okamgnieniu! Sprawdź, jak zrobić jaglankę z pomarańczami, orzechami, imbirem i… serkiem Danio!

Łatwe
25 min.

Składniki

JAGLANKA – PRZEPIS

Bierzmy się do dzieła!

Przepłucz kaszę jaglaną pod bieżącą wodą i gotuj ją przez około 15-20 minut w lekko osolonej wodzie (w stosunku 2:1), do momentu, gdy stanie się miękka.

W międzyczasie rozpuść na patelni masło, dodaj 2 łyżki miodu oraz dokładnie obrane cząstki pomarańczy (pamiętaj, aby usunąć także białe błonki). Podsmaż chwilę, aż owoc się skarmelizuje, ale nie rozpadnie.

Gdy kasza jaglana się ugotuje, a cała woda wyparuje, maksymalnie zmniejsz moc palnika i dodaj serek Danio o smaku mlecznym, posiekane orzechy włoskie, cynamon, imbir oraz 1 łyżkę miodu. Wymieszaj całość i podgrzej przez minutę.

Przygotowaną w ten sposób jaglankę wyłóż do miseczki, a na wierzch połóż karmelizowane cząstki pomarańczy. Całość posyp szczyptą cynamonu.

Smacznego!

Danio o smaku mlecznym

Font made from oNline Web Fontsis licensed by CC BY 3.0