
Babeczki wielkanocne


Wielkanoc jest tylko raz w roku, dlatego warto w tym czasie zaskoczyć bliskich zarówno wyjątkowymi potrawami, jak i deserami. Strzałem w dziesiątkę będą puszyste babeczki wielkanocne z serkiem homogenizowanym Danio w roli głównej. Sprawdź nasz prosty przepis na świąteczne muffinki!
Składniki












Babeczki wielkanocne - przepis
Składniki na babeczki:
- 100 g serka Danio o smaku mlecznym
- 6 żółtek
- 1 szklanka mąki pszennej
- 50 ml oleju rzepakowego lub słonecznikowego
- 6 łyżek cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- ½ łyżeczki kurkumy
- Skórka z 1 cytryny
Składniki na krem:
- 280 g serka Danio o smaku klasycznej wanilii
- 1 galaretka cytrynowa
- 4 łyżki wiórków kokosowych
- ⅓ łyżeczki kurkumy
- Kolorowe jajeczka do ozdoby (opcjonalnie)
Przepis na babeczki wielkanocne
Zacznij od utarcia żółtek na puszystą masę. Następnie dodaj do nich cukier i ubijaj całość tak długo, aż cukier się rozpuści. Powoli dołóż serek homogenizowany Danio o smaku mlecznym oraz olej i znów ubij do połączenia składników. Aby uzyskać prawdziwie wielkanocny kolor babeczek, dodaj do masy ½ łyżeczki kurkumy, skórkę z cytryny i miksuj całość do uzyskania jednolitej, żółtej barwy. Podobnie postąp z mąką i proszkiem do pieczenia – dodaj je do masy i zmiksuj.
Tak przygotowane ciasto na babeczki świąteczne nalewaj do foremek do ⅔ ich wysokości. Jak długo piec muffinki wielkanocne? Wystarczy ok. 20-25 minut pieczenia w temperaturze 170 stopni, aż do uzyskania suchego patyczka. Po wyjęciu z piekarnika, całkowicie ostudź babeczki.
Teraz czas na przygotowanie żółtego kremu! Przygotuj osobną miskę, rozpuść galaretkę cytrynową w szklance gorącej wody. Pozostaw do ostygnięcia, a gdy galaretka zacznie tężeć, dodaj serek Danio o smaku klasycznej wanilii, wiórki kokosowe i ⅓ łyżeczki kurkumy, i wszystko delikatnie wymieszaj. Tak przygotowany krem nakładaj na wielkanocne babeczki za pomocą rękawa cukierniczego. Możesz je dodatkowo ozdobić kolorowymi jajeczkami oraz odrobiną wiórek kokosowych.
Smacznego!