Babeczki wielkanocne | Danio
Wróć do przepisów
Babeczki wielkanocne

Babeczki wielkanocne

Średnie
40 min. / pieczenie 20-25 min.

Wielkanoc jest tylko raz w roku, dlatego warto w tym czasie zaskoczyć bliskich zarówno wyjątkowymi potrawami, jak i deserami. Strzałem w dziesiątkę będą puszyste babeczki wielkanocne z serkiem homogenizowanym Danio w roli głównej. Sprawdź nasz prosty przepis na świąteczne muffinki!

Składniki

Żółtka jajka
Mąka pszenna
Olej rzepakowy lub słonecznikowy
Cukier
Proszek do pieczenia
Kurkuma w proszku
Skórka z cytryny
Galaretka cytrynowa
Wiórki kokosowe
Kolorowe jajeczka do ozdoby
Danio o smaku mlecznym
Danio o smaku klasycznej wanilii Danio o smaku klasycznej wanilii

Babeczki wielkanocne - przepis

Składniki na babeczki:

  • 100 g serka  Danio o smaku mlecznym
  • 6 żółtek
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 50 ml oleju rzepakowego lub słonecznikowego
  • 6 łyżek cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki kurkumy
  • Skórka z 1 cytryny

Składniki na krem:

  • 280 g serka  Danio o smaku klasycznej wanilii
  • 1 galaretka cytrynowa
  • 4 łyżki wiórków kokosowych
  • ⅓ łyżeczki kurkumy
  • Kolorowe jajeczka do ozdoby (opcjonalnie)

 

Przepis na babeczki wielkanocne

Zacznij od utarcia żółtek na puszystą masę. Następnie dodaj do nich cukier i ubijaj całość tak długo, aż cukier się rozpuści. Powoli dołóż serek homogenizowany Danio o smaku mlecznym oraz olej i znów ubij do połączenia składników. Aby uzyskać prawdziwie wielkanocny kolor babeczek, dodaj do masy ½ łyżeczki kurkumy, skórkę z cytryny i miksuj całość do uzyskania jednolitej, żółtej barwy. Podobnie postąp z mąką i proszkiem do pieczenia – dodaj je do masy i zmiksuj.

Tak przygotowane ciasto na babeczki świąteczne nalewaj do foremek do ⅔ ich wysokości. Jak długo piec muffinki wielkanocne? Wystarczy ok. 20-25 minut pieczenia w temperaturze 170 stopni, aż do uzyskania suchego patyczka. Po wyjęciu z piekarnika, całkowicie ostudź babeczki.

Teraz czas na przygotowanie żółtego kremu! Przygotuj osobną miskę, rozpuść galaretkę cytrynową w szklance gorącej wody. Pozostaw do ostygnięcia, a gdy galaretka zacznie tężeć, dodaj serek Danio o smaku klasycznej wanilii, wiórki kokosowe i ⅓ łyżeczki kurkumy, i wszystko delikatnie wymieszaj. Tak przygotowany krem nakładaj na wielkanocne babeczki za pomocą rękawa cukierniczego. Możesz je dodatkowo ozdobić kolorowymi jajeczkami oraz odrobiną wiórek kokosowych.

Smacznego!

Danone sp. z o.o. używa plików cookie na niniejszej witrynie internetowej.

Po uzyskaniu zgody użytkownika strony będziemy wykorzystywać je do pomiaru i analizy korzystania z witryny internetowej (analityczne pliki cookie), aby dostosować ją do zainteresowań użytkownika (personalizujące pliki cookie) oraz przedstawiać mu odpowiednie reklamy i informacje (pliki cookie do targetowania). Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Możecie Państwo dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej informacji można znaleźć w oświadczeniu o plikach cookie.

Więcej informacji można znaleźć w naszym oświadczeniu o plikach cookie.