Bułeczki drożdżowe z grillowanymi warzywami | Danio
Wróć do przepisów

Bułeczki drożdżowe z grillowanymi warzywami

Trudne
ok. 2,5h

Chyba każdy lubi zapach świeżego pieczywa. A gdyby do tego dorzucić aromat domowego sosu i grillowanych warzyw? Nam na samą myśl cieknie ślinka! Jeśli Tobie również, koniecznie sprawdź, jak krok po kroku przygotować domowe bułeczki drożdżowe z grillowanymi warzywami, wykorzystując do tego serek homogenizowany Danio Prosty Skład.

Składniki

Mąka
Drożdże
Mleko
Jajko
Sól
Masło
Cukinia
Papryka
Oliwa z oliwek
Pieprz
Papryka słodka mielona
Oregano
Ogórek
Pomidor
Sałata - rukola lub roszponka
Miód
Musztarda
Danio Prosty Smak o smaku Śmietankowym Danio Prosty Skład

Bułeczki z grillowanymi warzywami - przepis

Składniki na bułeczki drożdżowe:

  • 130 g serka  Danio Prosty Skład
  • 400 g mąki pszennej
  • 30 g świeżych drożdży
  • 150 ml mleka
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka soli
  • 3 łyżki masła

Składniki na wykończenie bułeczek:

  • 1 cukinia
  • 1 papryka
  • 5 łyżek oliwy z oliwek
  • 1  łyżeczka papryki słodkiej suszonej
  • Sól i pieprz
  • 1 łyżeczka oregano
  • Świeży ogórek
  • Pomidor
  • Listki sałaty, np. rukoli lub roszponki

Składniki na sos:

  • 5 łyżek miodu
  • 4 łyżki musztardy
  • 4 łyżki oliwy z oliwek

 

Przepis na bułeczki drożdżowe

Drożdże rozpuść w ciepłym mleku. Sięgnij po sporą miskę i wymieszaj w niej mąkę, serek homogenizowany Danio Prosty Skład, jajko, sól, masło (koniecznie w temperaturze pokojowej) oraz mieszankę mleka z drożdżami. Przez ok. 10 minut wyrabiaj składniki na gładkie i elastyczne ciasto. Gdy ten krok masz już za sobą, przykryj miskę ściereczką i odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok. półtorej godziny.

Po tym czasie uformuj z ciasta bułeczki drożdżowe i ułóż je na papierze do pieczenia. Umieść bułki w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni na ok. 15 minut. Gdy się pięknie zarumienią to znak, że możesz je już wyjąć.

 

Jak grillować warzywa?

Gdy bułeczki są już gotowe, nadszedł czas na przygotowanie grillowanych warzyw. Sięgnij po cukinię i paprykę, pokrój je w paski o grubości ok. 0,5 cm i zamarynuj w marynacie do warzyw z grilla, stworzonej z 5 łyżek oliwy, suszonej papryki, oregano oraz szczypty soli i pieprzu. Tak przygotowane warzywa grilluj z każdej strony przez 2-3 minuty.

 

Sos do drożdżowych bułeczek

Ostatnim krokiem jest przygotowanie aromatycznego sosu. W tym celu za pomocą ubijaczki wymieszaj porządnie miód, musztardę i oliwę.

Bułeczki drożdżowe przekrój na pół, posmaruj obficie sosem i nadziej sałatą, ogórkiem, pomidorem i warzywami z grilla.

Smacznego!