Ciasto marchewkowe | Danio
Wróć do przepisów

Ciasto marchewkowe

Trudne
50 min. / pieczenie 45 min.

Jeżeli masz ochotę na smakowity, domowej roboty deser, świetnie trafiłeś. Przygotuj z nami fenomenalne, lekko wilgotne ciasto marchewkowe! Tajemnica jego pysznego smaku tkwi w delikatnym kremie, który powstaje z białej czekolady, śmietanki i… serka homogenizowanego Danio.

Składniki

Marchewki
Cukier
Jabłko
Olej rzepakowy lub słonecznikowy
Cynamon
Jajka
Orzechy lub migdały
Mąka
Soda oczyszczona
Proszek do pieczenia
Biała czekolada
Śmietana 36%
Żelatyna
Danio o smaku klasycznej wanilii Danio o smaku klasycznej wanilii

Ciasto marchewkowe - przepis

Składniki

  • 420 g serka  Danio o smaku klasycznej wanilii
  • 300 g marchewki
  • 1 szklanka cukru
  • 1/2 jabłka
  • 3/4 szklanki oleju rzepakowego lub słonecznikowego
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 3 jajka
  • 1/2 szklanki orzechów lub migdałów
  • 250 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 100 g białej czekolady
  • 100 ml śmietany kremówki 36%
  • 3 łyżeczki żelatyny w proszku

 

Ciasto marchewkowe – przepis

Uwaga: Wszystkie składniki na nasze ciasto marchewkowe muszą być w temperaturze pokojowej!

Na początku ubij jajka z cukrem na puszystą i jasną masę tak, aby objętość zwiększyła się kilkukrotnie. Następnie cienkim strumieniem wlej olej i całość zmiksuj. Sięgnij po oddzielne naczynie, wymieszaj w nim proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną oraz cynamon, dodaj je do przygotowanej masy i zmiksuj całość na wysokich obrotach. Ostatnimi składnikami na nasze pyszne ciasto marchewkowe są posiekane orzechy lub migdały oraz starte na drobnych oczkach jabłko i marchewka. Dodaj je do masy i delikatnie wymieszaj.

Wyłóż tortownicę o średnicy 23 cm papierem do pieczenia, przelej do niej ciasto i piecz w temperaturze 180 stopni przez ok. 40-45 minut. Następnie ostudź swój wypiek i przygotuj krem.

 

Ciasto marchewkowe – krem

W kąpieli wodnej lub w mikrofali rozpuść białą czekoladę, a żelatynę zalej 4-5 łyżkami zimnej wody i odstaw do napęcznienia. Następnie podgrzej żelatynę tak, by się rozpuściła. W tym celu możesz ją umieścić, podobnie jak czekoladę, w kąpieli wodnej lub w mikrofali.

Sięgnij po miskę i ubij w niej schłodzoną śmietankę. W osobnym naczyniu zmiksuj serek homogenizowany Danio o smaku klasycznej wanilii i rozpuszczoną białą czekoladę, a następnie dodaj kremówkę oraz żelatynę. Zmiksuj całość na jednolitą masę, upewniając się, że udało Ci się rozprowadzić żelatynę równomiernie po całym kremie.

Gdy ciasto marchewkowe ostygnie, przekrój je wzdłuż na pół. Jedną połowę z powrotem umieść w tortownicy, rozsmaruj na niej ⅔ przygotowanego kremu i przykryj drugą połową ciasta. Na wierzchu rozprowadź równomiernie resztę kremu.

Przed podaniem, schłódź deser w lodówce przez przynajmniej 3-4 godziny.

Smacznego!