Wróć do przepisów
Dyniowe muffinki

Dyniowe muffinki

Sending
User Review
3 (1 vote)
Łatwe
50 min.

Szukasz pomysłu na deser z dyni? Koniecznie sprawdź nasz przepis na muffinki z waniliowym serkiem homogenizowanym Danio!

Składniki

Dynia hokkaido
Dynia
Mąka
Mąka
Olej
Olej rzepakowy
Proszek do pieczenia
Proszek do pieczenia
Cukier
Cukier
Skórka z pomarańczy
Skórka z pomarańczy
serek homogenizowany danio o smaku klasycznej wanilii Danio o smaku klasycznej wanilii

Dyniowe muffinki - przepis

Składniki:

  • 250 g dyni Hokkaido lub Piżmowej
  • 200 g mąki pszennej
  • 140 g serka Danio o smaku waniliowym
  • 90 ml oleju rzepakowego
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki cukru
  • Skórka otarta z jednej pomarańczy

Lukier:

  • 100 g cukru pudru
  • 2 łyżki wody lub soku z cytryny lub soku z pomarańczy
  • Opcjonalnie: kandyzowana skórka pomarańczowa dla ozdoby

MUFFINKI

Dynie upiecz w 180 stopniach przez około 20 minut.  Gdy ostygnie, łyżką wyjmij miąższ, rozgnieć widelcem lub zblenduj ma gładką masę.

W jednej misce wymieszaj suche składniki tzn. mąkę, proszek do pieczenia i cukier. W drugiej misce wymieszaj puree z dyni, olej, serek Danio o smaku waniliowym i skórkę z pomarańczy. Następnie do suchych składników dodawaj porcjami mokre składniki i wymieszaj na jednolitą masę, ale jedynie do połączenia się składników.
Foremki do babeczek napełnij do 3/4 wysokości i piecz w temperaturze 170 stopni około 20 minut.

Po upieczeniu muffinki muszą wystygnąć. W tym czasie możesz przygotować lukier.

 

LUKIER

Przesiej przez sito do miseczki 100g cukru pudru. Dodawaj  do niego stopniowo wodę lub sok i cały czas mieszaj rózgą, do czasu aż stanie się gładki. Sprawdź czy lukier ma prawidłową konsystencję – musi spływać z łyżeczki strumieniem. Jeśli lukier będzie za gęsty dodaj odrobinę wody lub soku, a jeśli będzie za rzadki dosyp odrobinę cukru pudru. Kiedy uzyskasz już idealny lukier, udekoruj nim wystudzone muffinki (jeśli nie będą wystudzone, lukier spłynie!). Możesz to zrobić łyżką.

Tak przygotowane muffinki możesz jeszcze przyozdobić kandyzowaną skórką z pomarańczy.

Smacznego!

Danone sp. z o.o. używa plików cookie na niniejszej witrynie internetowej.

Po uzyskaniu zgody użytkownika strony będziemy wykorzystywać je do pomiaru i analizy korzystania z witryny internetowej (analityczne pliki cookie), aby dostosować ją do zainteresowań użytkownika (personalizujące pliki cookie) oraz przedstawiać mu odpowiednie reklamy i informacje (pliki cookie do targetowania). Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Możecie Państwo dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej informacji można znaleźć w oświadczeniu o plikach cookie.

Więcej informacji można znaleźć w naszym oświadczeniu o plikach cookie.