Jabłecznik z serkiem homogenizowanym | DANIO
Jabłecznik z serkiem homogenizowanym

Jabłecznik z serkiem homogenizowanym

Zastanawiasz się, jak zrobić jabłecznik nieco inaczej niż zwykle? Koniecznie sprawdź nasz przepis na aromatyczny i smakowity jabłecznik z połówkami jabłek i… serkiem Danio!

Średnie
25 min. / pieczenie 45 min.

Składniki

Jabłecznik – przepis

Na początku obierz jabłka, pokrój je na pół i wydrąż środek. Jeśli lubisz, to możesz posypać jabłka cynamonem.

Następnie sięgnij po mąkę, serek Danio, masło, cukier i proszek do pieczenia. Wymieszaj składniki na jednolitą masę, najlepiej za pomocą robota kuchennego. Tak przygotowane ciasto podziel na dwie części.

Blaszkę o wymiarach ok. 25 × 35 cm wyłóż papierem do pieczenia. Rozwałkuj jedną połowę ciasta i umieść ją w foremce. Na cieście rozłóż połówki jabłek, układając je środkiem do dołu. Owoce przykryj również rozwałkowaną, drugą połową ciasta i nakłuj ją widelcem w kilku miejscach.

Nagrzej piekarnik do 170 stopni i piecz w nim jabłecznik przez ok. 45 minut. Ciasto wyjmij, gdy przybierze złoty kolor i odstaw do ostygnięcia.

Teraz czas na dekorację! W tym celu wykorzystaj cukier puder i oprósz równomiernie ostudzone ciasto – w tym celu możesz wykorzystać małe sitko ?

Smacznego!

Danio o smaku waniliowym

Danone sp. z o.o. używa plików cookie na niniejszej witrynie internetowej.

Po uzyskaniu zgody użytkownika strony będziemy wykorzystywać je do pomiaru i analizy korzystania z witryny internetowej (analityczne pliki cookie), aby dostosować ją do zainteresowań użytkownika (personalizujące pliki cookie) oraz przedstawiać mu odpowiednie reklamy i informacje (pliki cookie do targetowania). Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Możecie Państwo dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących cookies.
Więcej informacji można znaleźć w oświadczeniu o plikach cookie.

Więcej informacji można znaleźć w naszym oświadczeniu o plikach cookie.
Font made from oNline Web Fontsis licensed by CC BY 3.0