Jabłecznik z serkiem homogenizowanym | Danio
Wróć do przepisów
Jabłecznik

Jabłecznik

Sending
User Review
0 (0 votes)
Średnie
25 min. / pieczenie 45 min.

Zastanawiasz się, jak zrobić jabłecznik nieco inaczej niż zwykle? Koniecznie sprawdź nasz przepis na aromatyczny i smakowity jabłecznik z połówkami jabłek i… serkiem Danio!

Składniki

Mąka pszenna
Masło
Cukier
Proszek do pieczenia
Jabłka
Danio o smaku klasycznej wanilii Danio o smaku klasycznej wanilii

Przepis na jabłecznik

Składniki

 

Jabłecznik – przepis

Na początku obierz jabłka, pokrój je na pół i wydrąż środek. Jeśli lubisz, to możesz posypać jabłka cynamonem.

Następnie sięgnij po mąkę, serek Danio, masło, cukier i proszek do pieczenia. Wymieszaj składniki na jednolitą masę, najlepiej za pomocą robota kuchennego. Tak przygotowane ciasto podziel na dwie części.

Blaszkę o wymiarach ok. 25 × 35 cm wyłóż papierem do pieczenia. Rozwałkuj jedną połowę ciasta i umieść ją w foremce. Na cieście rozłóż połówki jabłek, układając je środkiem do dołu. Owoce przykryj również rozwałkowaną, drugą połową ciasta i nakłuj ją widelcem w kilku miejscach.

Nagrzej piekarnik do 170 stopni i piecz w nim jabłecznik przez ok. 45 minut. Ciasto wyjmij, gdy przybierze złoty kolor i odstaw do ostygnięcia.

Teraz czas na dekorację! W tym celu wykorzystaj cukier puder i oprósz równomiernie ostudzone ciasto – w tym celu możesz wykorzystać małe sitko 🙂

Smacznego!