Piernik świąteczny | Danio
Wróć do przepisów

Piernik świąteczny

Sending
User Review
4.5 (2 votes)
Średnie
25 min / pieczenie 50 min

Święta Bożego Narodzenia nie mogą obyć się bez choinki, prezentów oraz… pysznego piernika świątecznego! Upiecz z nami to smakowite ciasto w szybki i prosty sposób, wykorzystując miód, kakao i serki homogenizowane Danio Prosty Skład.

Składniki

Mąka
Masło
Jajka
Przyprawa do piernika
Kakao
Cukier
Miód
Cynamon
soda
Cukier puder
Danio Prosty Smak o smaku Śmietankowym Danio Prosty Skład

Piernik świąteczny

Składniki:

  • 2 szklanki i 3 łyżki mąki
  • 200 g masła
  • 2 serki  Danio Prosty Skład
  • 2 jajka
  • 40 g przyprawy do piernika
  • 5 łyżek kakao
  • 1 szklanka cukru
  • 3 łyżki miodu
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
  • 200 g cukru pudru
  • 2 łyżeczki wody

 

Przepis na piernik świąteczny

W rondelku podgrzej 120 g masła, cukier, miód, przyprawę do piernika, cynamon i 3 łyżki kakao aż do rozpuszczenia i połączenia składników. Odstaw masę do ostygnięcia, a następnie dodaj do niej serki homogenizowane Danio oraz jajka i wymieszaj całość rózgą lub mikserem. Gdy ten krok masz już za sobą, stopniowo dodawaj do masy przesianą mąkę oraz sodę oczyszczoną. Wymieszaj całość, aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Następnie sięgnij po keksówkę, wyłóż ją papierem do pieczenia i przelej do niej ciasto. Piernik piecz w temperaturze 170 stopni, przez ok. 45-50 minut. 

Gdy ciasto przestygnie, możesz zabrać się za przygotowanie polewy. W tym celu sięgnij po niewielki garnuszek i rozpuść w nim 80 g masła, cukier puder, 2 łyżki kakao i wodę. Gdy polewa lekko ostygnie, polej nią wystudzone ciasto. 

A jeśli marzy Ci się piernik świąteczny z powidłami śliwkowymi, przed podaniem udekoruj każdy kawałek jedną łyżką tego smakowitego przetworu. 

Smacznego!