Sernik na zimno z owocami | Danio
Wróć do przepisów

Sernik na zimno z owocami

Średnie
40 min.

Sernik na zimno z serków homogenizowanych to wspaniały pomysł deser dla Twojej rodziny. Jest pyszny, kremowy, a do tego orzeźwiający – czego chcieć więcej? Koniecznie wypróbuj nasz prosty przepis na sernik na zimno z galaretką, owocami i serkami Danio o smaku klasycznej wanilii.

Składniki

Biszkopty okrągłe lub podłużne
Galaretka o smaku cytrynowym
Gorąca woda
Galaretki o smaku truskawkowym lub malinowym
Ulubione owoce
Danio o smaku klasycznej wanilii Danio o smaku klasycznej wanilii

Sernik na zimno - przepis

Składniki

  • 840 g serka  Danio o smaku klasycznej wanilii
  • 1 paczka biszkoptów podłużnych lub okrągłych
  • 2 opakowania galaretki o smaku cytrynowym
  • 950 ml wrzątku
  • 2 galaretki truskawkowe lub malinowe
  • 350 g ulubionych owoców, np. truskawki, maliny, jagody, jeżyny, winogrono, mandarynki lub mix

 

Przepis na sernik na zimno

Przygotowanie naszego pysznego sernika na zimno rozpocznij od przygotowania galaretki cytrynowej. Zawartość dwóch opakowań rozpuść w 350 ml wrzątku i poczekaj, aż galaretka zacznie gęstnieć. Następnie sięgnij po tortownicę o średnicy 23 cm, wyłóż ją folią lub papierem do pieczenia i ułóż na spodzie biszkopty. W oddzielnej misce zmiksuj do uzyskania jednolitej konsystencji serki homogenizowane Danio o smaku klasycznej wanilii i wystudzoną galaretkę cytrynową (musi być ona nadal płynna, jednak powinna zacząć już gęstnieć), a następnie wylej masę na biszkopty. Włóż ciasto do lodówki na ok. 2 godziny, aby całkowicie stężało.

Gdy ten krok masz już za sobą, rozpuść w ok. 600 ml wrzątku dwa opakowania galaretki truskawkowej lub malinowej i chłódź je tak długo, aż zaczną się robić gęste. W tym czasie udekoruj swoimi ulubionymi owocami  schłodzoną masę serkową – pamiętaj, aby nie sięgać po owoce takie jak ananas, mango czy kiwi, ponieważ uniemożliwiają one stężenie galaretki. Gdy owocowa galaretka już nieco zgęstnieje, zalej nią równomiernie owoce. Tak przygotowany sernik na zimno na spodzie z biszkoptów włóż do lodówki na minimum 4-5 godzin.

Smacznego!

Danone sp. z o.o. używa plików cookie na niniejszej witrynie internetowej.

Po uzyskaniu zgody użytkownika strony będziemy wykorzystywać je do pomiaru i analizy korzystania z witryny internetowej (analityczne pliki cookie), aby dostosować ją do zainteresowań użytkownika (personalizujące pliki cookie) oraz przedstawiać mu odpowiednie reklamy i informacje (pliki cookie do targetowania). Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Możecie Państwo dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej informacji można znaleźć w oświadczeniu o plikach cookie.

Więcej informacji można znaleźć w naszym oświadczeniu o plikach cookie.