Home
Jaki deser jest jednocześnie pyszny, prosty w przygotowaniu i wyjątkowo efektowny? Oczywiście ciasto ze szpinakiem! Sprawdź, jak krok po kroku stworzyć zielone ciasto, wykorzystując serek homogenizowany Danio o smaku klasycznej wanilii
Uwaga: Wszystkie składniki na nasze zielone ciasto muszą być w temperaturze pokojowej!
Zacznij od zmiksowania szpinaku na gładką masę. Możesz w tym celu skorzystać z blendera lub malaksera. Następnie ubij jajka z cukrem tak, aby uzyskać jasną puszystą konsystencję. Gdy objętość zwiększy się kilkukrotnie, powoli, cieniutkim strumieniem wlej olej, nie przestając miksować. Dodaj mus szpinakowy i wymieszaj.
Sięgnij po osobną miskę, przesiej do niej mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i powoli dodaj do zielonej masy. Zmiksuj do połączenia składników.
Następnie włóż tortownice papierem do pieczenia i wlej do niej przygotowaną masę. Włóż zielone ciasto na ok. 45 minut do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Zastosuj metodę suchego patyczka, aby upewnić się, że ciasto jest już upieczone. Po wyjęciu z piekarnika deser pozostaw do ostygnięcia.
W tym czasie przygotuj krem. W osobnym naczyniu rozpuść galaretkę w szklance gorącej wody, a gdy zacznie gęstnieć, dodaj do niej serek homogenizowany Danio i mielone migdały. Wymieszaj dokładnie składniki i poczekaj, aż całość zacznie tężeć.
Ostudzone ciasto ze szpinakiem ostrożnie przekrój na pół i płaską część posmaruj przygotowanym kremem. Drugą połowę ciasta pokrusz i posyp nią obficie krem, tworząc drugą warstwę. Wierzch posyp leśnymi owocami i schłodź deser w lodówce.
Smacznego!
Granola z serkiem homogenizowanym
Smoothie bowl
Sernik na zimno z owocami