Skyr w ostatnich latach zdobywa coraz większą popularność wśród Polaków [1]. Ceniony m.in. ze względu na łagodny, lekko kwaśny smak, przyjemną, kremową konsystencję oraz zawartość białka, ma obecnie szerokie grono konsumentów, m.in. wśród osób aktywnych fizycznie oraz dbających o zdrową dietę. Sprawdź czym jest skyr i dowiedz się, dlaczego warto włączyć go do swojego jadłospisu.
Co to jest skyr?
Skyr jest pochodzącym z Islandii produktem mlecznym przypominającym gęsty jogurt. Wytwarza się go na bazie odtłuszczonego mleka krowiego, do którego dodaje się kultury bakterii mlekowych, odpowiadające za fermentację. W wyniku tego procesu powstaje produkt podobny do zsiadłego mleka. Czasami w produkcji skyra dodatkowo wykorzystuje się podpuszczkę, która pomaga w ścinaniu białka i oddzielaniu stałej masy, podobnie jak przy wytwarzaniu sera. Na dalszym etapie wytwarzania tego produktu przeprowadza się odcedzanie – pozostawia się gęstą część (skyr), a usuwa płynną serwatkę. Kilogram jogurtu typu islandzkiego otrzymuje się zwykle z około 5 litrów mleka [1].
Jak smakuje skyr?
Skyr ma śmietankowy, lekko kwaskowaty smak, który powstaje na skutek fermentacji mlekowej [1]. Możemy kupić skyr naturalny oraz w różnych wersjach smakowych, m.in. owocowych czy waniliowym. Produkt występuje w klasycznej gęstej wersji (zwykle w kubeczkach) oraz rzadszej wersji pitnej (typowo w butelkach).
Czym się różni skyr od zwykłego jogurtu?
Skyr wytwarza się w nieco inny sposób niż jogurt. Sposób produkcji wpływa na konsystencję i właściwości smakowe, a także na wartość odżywczą. W procesie produkcyjnym jogurtu nie usuwa się serwatki, dlatego co do zasady ma on mniej gęstą konsystencję niż skyr. Usuwanie serwatki ma znaczenie również w kontekście zawartości białka w produkcie - dzięki temu procesowi skyr zawiera więcej protein niż jogurt.
Skyr smakowy a jogurt owocowy
Skyr smakowy stanowi pyszną alternatywę dla zwykłego jogurtu owocowego. Poleca się go m.in. osobom aktywnym fizycznie i dbającym o wysoki udział białka w diecie - w porównaniu do jogurtu owocowego, skyr smakowy charakteryzuje się wyższą zawartością protein. Ma również niższą zawartość tłuszczu niż klasyczny jogurt owocowy [2].
Ile tłuszczu zawiera skyr?
Skyr jest produktem wyprodukowanym na bazie mleka odtłuszczonego i charakteryzuje się niską zawartością tłuszczu. Dla przykładu, Danio skyr jogurt pitny typu islandzkiego zawiera zaledwie 0,6 g tłuszczu w jednej butelce 270 g. Warto wspomnieć, że jogurt typu islandzkiego zawiera również niewielką ilość nasyconych kwasów tłuszczowych. Są one składnikami, których ilość w diecie zaleca się ograniczać [3]. Opakowanie Danio skyr jogurt pitny typu islandzkiego o gramaturze 270 g ma ich tylko 0,4 g.
Ile białka ma skyr?
Ilość białka w jogurcie typu islandzkiego może różnić się w zależności od marki oraz obecności dodatkowych składników, np. owoców. Dla przykładu, Danio skyr jogurt pitny typu islandzkiego o smaku truskawkowym zawiera 16 g białka w jednej butelce o gramaturze 270 g. Zwykły jogurt truskawkowy dostarcza mniej protein – przeciętnie 10 g w takiej samej ilości produktu [4].
Jakie wartości odżywcze ma skyr?
Białko to nie jedyny ważny dla prawidłowego funkcjonowania organizmu składnik pokarmowy, który można uzupełniać spożywając jogurt typu islandzkiego. Skyr stanowi również źródło wapnia - minerału potrzebnego do utrzymania zdrowych kości i zębów, a także pomagającego w prawidłowym funkcjonowaniu mięśni* [5].
Czy skyr jest zdrowy?
Skyr zawiera białko, które przyczynia się do wzrostu masy mięśniowej oraz pomaga w jej utrzymaniu* [5]. Stanowi również źródło wapnia. Niemal nie zawiera tłuszczu, w tym nasyconych kwasów tłuszczowych. Z tych powodów skyr, zarówno w wersji klasycznej, jak i pitnej, może być cennym elementem zbilansowanej, zróżnicowanej diety.
Z czym jeść skyr pitny?
Skyr pitny świetnie smakuje solo, bez żadnych dodatków. Możesz także połączyć go ze świeżymi lub suszonymi, owocami, orzechami, granolą lub muesli. Jeśli lubisz eksperymentować w kuchni, wykorzystaj skyr do przygotowania ciast lub deserów, np. skyrnika na zimno (czyli wersji sernika na zimno przyrządzanej na bazie jogurtu typu islandzkiego).
Czy warto jeść skyr pitny na śniadanie?
Skyr pitny może stanowić element zbilansowanego śniadania. Wykorzystaj go np. do przygotowania bowla z muesli i owocami lub jako smaczną polewę do naleśników czy placuszków. Skyr pitny sprawdzi się także jako przekąska, po którą łatwo sięgniesz zawsze, gdy dopada Cię głód. Jogurt typu islandzkiego w wersji pitnej możesz zabrać ze sobą wygodnie do pracy czy szkoły jako składnik II śniadania. Warto wiedzieć, że w odróżnieniu od większości produktów tego typu, Danio Skyr można jednorazowo przechowywać poza lodówką przez czas do 4 godzin.
Wypróbuj skyr pitny Danio!
W ofercie Danio znajdziesz skyry pitne w różnych wersjach smakowych: mango-marakuja, truskawka, wanilia oraz owoce leśne. Produkty zawierają 100% składników pochodzenia naturalnego. Spróbuj wszystkich smaków jogurtu typu islandzkiego Danio i przekonaj się, jak w pyszny sposób przegonić Małego Głoda!
*Ważna jest zróżnicowana i zbilansowana dieta oraz zdrowy styl życia.
[1] Górska J. (2023) Skyr: Skyr – kultowy produkt z Islandii, Forum Mleczarskie Handel 116(2), dostęp: https://www.forummleczarskie.pl/raporty/1326,skyr-skyr-kultowy-produkt-z-islandii
[2] My Food Data Nutrition Comparison Tool, dostęp: https://tools.myfooddata.com/nutrition-comparison/171284-582430/wt4-wt1/1-1/1.
[3] Rychlik, E., Stoś, K., Woźniak, A. (red.) (2024) Normy żywienia dla populacji Polski, Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego – Państwowy Instytut Badawczy, dostęp: https://ncez.pzh.gov.pl/wp-content/uploads/2025/02/Normy-zywienia-dla-populacji-Polski-1-1.pdf.
[4] Kunachowicz H., Nadolna I., Iwanow K. i wsp. (2016) Wartość odżywcza wybranych produktów spożywczych i typowych potraw, Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa.
[5] European Union (2024) Rozporządzenie Komisji (UE) nr 432/2012 z dnia 16 maja 2012 r. ustanawiające wykaz dopuszczonych oświadczeń zdrowotnych dotyczących żywności, innych niż oświadczenia odnoszące się do zmniejszenia ryzyka choroby oraz rozwoju i zdrowia dzieci, dostęp: https://eur-lex.europa.eu/legal-content/PL/TXT/?uri=celex:32012R0432.