Babeczki wielkanocne

Babeczki wielkanocne

Wielkanoc jest tylko raz w roku, dlatego warto w tym czasie zaskoczyć bliskich zarówno wyjątkowymi potrawami, jak i deserami. Strzałem w dziesiątkę będą puszyste babeczki wielkanocne z serkiem homogenizowanym Danio w roli głównej. Sprawdź nasz prosty przepis na świąteczne muffinki!

Średnie
40 min. / pieczenie 20-25 min.

Składniki

Przepis na babeczki wielkanocne

Zacznij od utarcia żółtek na puszystą masę. Następnie dodaj do nich cukier i ubijaj całość tak długo, aż cukier się rozpuści. Powoli dołóż serek homogenizowany Danio o smaku mlecznym oraz olej i znów ubij do połączenia składników. Aby uzyskać prawdziwie wielkanocny kolor babeczek, dodaj do masy ½ łyżeczki kurkumy, skórkę z cytryny i miksuj całość do uzyskania jednolitej, żółtej barwy. Podobnie postąp z mąką i proszkiem do pieczenia – dodaj je do masy i zmiksuj.

Tak przygotowane ciasto na babeczki świąteczne nalewaj do foremek do ⅔ ich wysokości. Jak długo piec muffinki wielkanocne? Wystarczy ok. 20-25 minut pieczenia w temperaturze 170 stopni, aż do uzyskania suchego patyczka. Po wyjęciu z piekarnika, całkowicie ostudź babeczki.

Teraz czas na przygotowanie żółtego kremu! Przygotuj osobną miskę, rozpuść galaretkę cytrynową w szklance gorącej wody. Pozostaw do ostygnięcia, a gdy galaretka zacznie tężeć, dodaj serek Danio o smaku klasycznej wanilii, wiórki kokosowe i ⅓ łyżeczki kurkumy, i wszystko delikatnie wymieszaj. Tak przygotowany krem nakładaj na wielkanocne babeczki za pomocą rękawa cukierniczego. Możesz je dodatkowo ozdobić kolorowymi jajeczkami oraz odrobiną wiórek kokosowych.

Smacznego!

Danio o smaku waniliowym

Font made from oNline Web Fontsis licensed by CC BY 3.0