Home
Szukasz pomysłu na deser z dyni? Koniecznie sprawdź nasz przepis na muffinki z waniliowym serkiem homogenizowanym Danio!
MUFFINKI
Dynie upiecz w 180 stopniach przez około 20 minut. Gdy ostygnie, łyżką wyjmij miąższ, rozgnieć widelcem lub zblenduj ma gładką masę.
W jednej misce wymieszaj suche składniki tzn. mąkę, proszek do pieczenia i cukier. W drugiej misce wymieszaj puree z dyni, olej, serek Danio o smaku waniliowym i skórkę z pomarańczy. Następnie do suchych składników dodawaj porcjami mokre składniki i wymieszaj na jednolitą masę, ale jedynie do połączenia się składników.
Foremki do babeczek napełnij do 3/4 wysokości i piecz w temperaturze 170 stopni około 20 minut.
Po upieczeniu muffinki muszą wystygnąć. W tym czasie możesz przygotować lukier.
LUKIER
Przesiej przez sito do miseczki 100g cukru pudru. Dodawaj do niego stopniowo wodę lub sok i cały czas mieszaj rózgą, do czasu aż stanie się gładki. Sprawdź czy lukier ma prawidłową konsystencję – musi spływać z łyżeczki strumieniem. Jeśli lukier będzie za gęsty dodaj odrobinę wody lub soku, a jeśli będzie za rzadki dosyp odrobinę cukru pudru. Kiedy uzyskasz już idealny lukier, udekoruj nim wystudzone muffinki (jeśli nie będą wystudzone, lukier spłynie!). Możesz to zrobić łyżką.
Tak przygotowane muffinki możesz jeszcze przyozdobić kandyzowaną skórką z pomarańczy.
Smacznego!
Granola z serkiem homogenizowanym
Smoothie bowl
Sernik na zimno z owocami