Rogaliki

Rogaliki

Kruche rogaliki to jest to! Sprawdź nasz prosty przepis, który sprawdzi się niezależnie od tego, czy wolisz rogaliki z marmoladą, dżemem czy powidłami. Potrzebna Ci będzie mąka, cukier, masło, odrobina proszku do pieczenia i serek homogenizowany Danio!

Średnie
25 min. / pieczenie 20 min.

Składniki

Przepis na rogaliki

Zacznijmy od przygotowania ciasta na rogaliki. W tym celu sięgnij po mąkę, serek homogenizowany Danio o smaku waniliowym, masło, cukier oraz proszek do pieczenia. Wyrób z tych składników jednolite ciasto, używając robota kuchennego lub własnych rąk ? Gdy masz już ten krok za sobą, zawiń ciasto w folię spożywczą i wstaw do lodówki na 30 minut.

Po tym czasie podziel je na dwie części. Każdą z nich rozwałkuj na grubość ok. 0,5 cm, starając się przy tym uzyskać kształt koła. Tak rozwałkowanie ciasto przekrój kilka razy przez środek, aby z każdego koła uzyskać mniej więcej 12 trójkącików. Posmaruj ulubioną konfiturą lub powidłami wszystkie trójkąty. Jak zwijać rogaliki? To bardzo proste! Wystarczy zacząć od najkrótszego z boków!

Tak przygotowane rogaliki ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Aby były kruche, piecz je w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni, przez ok. 20 minut aż się zarumienią.

Gotowe rogaliki z powidłami lub konfiturą posyp cukrem pudrem albo, jeśli wolisz, zmielonym cukrem brzozowym lub kokosowym!

Smacznego!

Danio o smaku waniliowym

Font made from oNline Web Fontsis licensed by CC BY 3.0