Home
Wielkanoc jest tylko raz w roku, dlatego warto w tym czasie zaskoczyć bliskich zarówno wyjątkowymi potrawami, jak i deserami. Strzałem w dziesiątkę będą puszyste babeczki wielkanocne z serkiem homogenizowanym Danio w roli głównej. Sprawdź nasz prosty przepis na świąteczne muffinki!
Zacznij od utarcia żółtek na puszystą masę. Następnie dodaj do nich cukier i ubijaj całość tak długo, aż cukier się rozpuści. Powoli dołóż serek homogenizowany Danio o smaku mlecznym oraz olej i znów ubij do połączenia składników. Aby uzyskać prawdziwie wielkanocny kolor babeczek, dodaj do masy ½ łyżeczki kurkumy, skórkę z cytryny i miksuj całość do uzyskania jednolitej, żółtej barwy. Podobnie postąp z mąką i proszkiem do pieczenia – dodaj je do masy i zmiksuj.
Tak przygotowane ciasto na babeczki świąteczne nalewaj do foremek do ⅔ ich wysokości. Jak długo piec muffinki wielkanocne? Wystarczy ok. 20-25 minut pieczenia w temperaturze 170 stopni, aż do uzyskania suchego patyczka. Po wyjęciu z piekarnika, całkowicie ostudź babeczki.
Teraz czas na przygotowanie żółtego kremu! Przygotuj osobną miskę, rozpuść galaretkę cytrynową w szklance gorącej wody. Pozostaw do ostygnięcia, a gdy galaretka zacznie tężeć, dodaj serek Danio o smaku klasycznej wanilii, wiórki kokosowe i ⅓ łyżeczki kurkumy, i wszystko delikatnie wymieszaj. Tak przygotowany krem nakładaj na wielkanocne babeczki za pomocą rękawa cukierniczego. Możesz je dodatkowo ozdobić kolorowymi jajeczkami oraz odrobiną wiórek kokosowych.
Smacznego!
Granola z serkiem homogenizowanym
Smoothie bowl
Sernik na zimno z owocami