Home
Czy wiesz, że możesz przygotować pączki bez smażenia ich w głębokim tłuszczu? Wystarczy, że zdecydujesz się na równie pyszne pączki z piekarnika! Koniecznie sprawdź nasz przepis na pieczone donuty z serkiem homogenizowanym Danio w roli głównej.
Zacznijmy od gwiazdy wieczoru, czyli serka Danio o smaku klasycznej wanilii lub Danio o smaku mlecznym – wybierz swój ulubiony! Przełóż go do miski i porządnie wymieszaj z żółtkami, cukrem i sokiem z cytryny. Następnie dodaj przesianą mąkę oraz sodę oczyszczoną i wyrób całość na jednolitą masę. Ma ona być delikatnie klejąca, dlatego staraj się nie dosypywać więcej mąki.
Tak przygotowane ciasto na pączki pieczone rozwałkuj na grubość ok. 1 cm. Żeby nie przyklejało się do stolnicy, podsypuj je delikatnie odrobiną mąki. Sięgnij po wycinak lub szklankę i wytnij w cieście kółka o średnicy ok. 8-10 cm. Następnie na samym środku każdego koła wytnij mniejsze, tworząc w ten sposób donuty.
Tak przygotowane pączki ułóż na blaszce i piecz w temperaturze 170 stopni przez ok. 15-20 minut, aż do zarumienienia. Po tym czasie wyjmij pączki serowe z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia. Przestudzone pączki polej polewą, którą stworzysz, rozpuszczając w garnuszku czekoladę deserową z mlekiem.
PS. Cały proces pieczenia pączków możesz zwieńczyć udekorowaniem ich ozdobną posypką!
Smacznego!
Granola z serkiem homogenizowanym
Smoothie bowl
Sernik na zimno z owocami