Home
Co powiesz na pyszne, domowe ciasto? Jeśli na samą myśl o takim deserze cieknie Ci ślinka, koniecznie sprawdź nasz prosty przepis na sernik pieczony z wykorzystaniem serków homogenizowanych Danio!
Spód
Pokrusz herbatniki na drobny piasek, używając malaksera lub blendera ręcznego. Następnie rozpuść 100 g masła i wymieszaj je z ciasteczkami. Tortownicę o średnicy 26 cm lub blachę o wielkości 20×30 cm wyłóż papierem do pieczenia i przełóż tam przygotowaną masę. Ugnieć ją na całej powierzchni i włóż do lodówki.
Masa serowa
Gdy spód się chłodzi, możemy przejść do przygotowania masy serowej.
W tym celu sięgnij po jajka i oddziel białka od żółtek. W jednej misce ubij na sztywno białka ze szczyptą soli, a w drugiej utrzyj 100 g masła z cukrem. Gdy masa z drugiego naczynia będzie jasna, ostrożnie dodawaj do niej po jednym żółtku. Następnie dodaj serki homogenizowane Danio, budyń waniliowy w proszku i mieszaj całość do uzyskania jednolitej konsystencji. Do miski dodaj ubite białka i za pomocą szpatułki delikatnie wymieszaj. Tak przygotowaną masę wyłóż na schłodzony spód.
Ile piec sernik?
Wstaw ciasto do piekarnika nagrzanego do 170 stopni. Czas pieczenia sernika to 1 godzina. Pamiętaj, żeby po tym czasie odstawić ciasto do ostygnięcia.
Gdy deser już się schłodzi, posyp go cukrem pudrem. Możesz też skorzystać w tym celu z mielonego cukru brzozowego lub kokosowego.
Smacznego!
Granola z serkiem homogenizowanym
Smoothie bowl
Sernik na zimno z owocami