Ciasto marchewkowe
Ciasto marchewkowe

Ciasto marchewkowe

Jeżeli masz ochotę na smakowity, domowej roboty deser, świetnie trafiłeś. Przygotuj z nami fenomenalne, lekko wilgotne ciasto marchewkowe! Tajemnica jego pysznego smaku tkwi w delikatnym kremie, który powstaje z białej czekolady, śmietanki i… serka homogenizowanego Danio.

Trudne
50 min. / pieczenie 45 min.

Składniki

Przepis na ciasto marchewkowe

Uwaga: Wszystkie składniki na nasze ciasto marchewkowe muszą być w temperaturze pokojowej!

Na początku ubij jajka z cukrem na puszystą i jasną masę tak, aby objętość zwiększyła się kilkukrotnie. Następnie cienkim strumieniem wlej olej i całość zmiksuj. Sięgnij po oddzielne naczynie, wymieszaj w nim proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną oraz cynamon, dodaj je do przygotowanej masy i zmiksuj całość na wysokich obrotach. Ostatnimi składnikami na nasze pyszne ciasto marchewkowe są posiekane orzechy lub migdały oraz starte na drobnych oczkach jabłko i marchewka. Dodaj je do masy i delikatnie wymieszaj.

Wyłóż tortownicę o średnicy 23 cm papierem do pieczenia, przelej do niej ciasto i piecz w temperaturze 180 stopni przez ok. 40-45 minut. Następnie ostudź swój wypiek i przygotuj krem.

Ciasto marchewkowe – krem
W kąpieli wodnej lub w mikrofali rozpuść białą czekoladę, a żelatynę zalej 4-5 łyżkami zimnej wody i odstaw do napęcznienia. Następnie podgrzej żelatynę tak, by się rozpuściła. W tym celu możesz ją umieścić, podobnie jak czekoladę, w kąpieli wodnej lub w mikrofali.

Sięgnij po miskę i ubij w niej schłodzoną śmietankę. W osobnym naczyniu zmiksuj serek homogenizowany Danio o smaku klasycznej wanilii i rozpuszczoną białą czekoladę, a następnie dodaj kremówkę oraz żelatynę. Zmiksuj całość na jednolitą masę, upewniając się, że udało Ci się rozprowadzić żelatynę równomiernie po całym kremie.

Gdy ciasto marchewkowe ostygnie, przekrój je wzdłuż na pół. Jedną połowę z powrotem umieść w tortownicy, rozsmaruj na niej ⅔ przygotowanego kremu i przykryj drugą połową ciasta. Na wierzchu rozprowadź równomiernie resztę kremu.

Przed podaniem, schłódź deser w lodówce przez przynajmniej 3-4 godziny.

Smacznego!

Danio o smaku waniliowym

Danone sp. z o.o. używa plików cookie na niniejszej witrynie internetowej.

Po uzyskaniu zgody użytkownika strony będziemy wykorzystywać je do pomiaru i analizy korzystania z witryny internetowej (analityczne pliki cookie), aby dostosować ją do zainteresowań użytkownika (personalizujące pliki cookie) oraz przedstawiać mu odpowiednie reklamy i informacje (pliki cookie do targetowania). Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Możecie Państwo dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących cookies.
Więcej informacji można znaleźć w oświadczeniu o plikach cookie.

Więcej informacji można znaleźć w naszym oświadczeniu o plikach cookie.
Font made from oNline Web Fontsis licensed by CC BY 3.0