Zielone ciasto | Danio
Wróć do przepisów

Zielone ciasto

Średnie
30 min. / pieczenie 45 min.

Jaki deser jest jednocześnie pyszny, prosty w przygotowaniu i wyjątkowo efektowny? Oczywiście ciasto ze szpinakiem! Sprawdź, jak krok po kroku stworzyć zielone ciasto, wykorzystując serek homogenizowany Danio o smaku klasycznej wanilii.

Składniki

Szpinak
Mąka
Jajka
Olej słonecznikowy lub rzepakowy
Galaretka cytrynowa lub przezroczysta
Mielone migdały
Owoce leśne
Danio o smaku klasycznej wanilii Danio o smaku klasycznej wanilii

Zielone ciasto - przepis

Składniki

  • 280 g serka  Danio o smaku klasycznej wanilii
  • 350 g świeżego szpinaku
  • 2 szklanki mąki
  • 3 jajka
  • ¾ szklanki oleju słonecznikowego lub rzepakowego
  • ¾ szklanki cukru
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 galaretka przezroczysta lub cytrynowa
  • 3 łyżki mielonych migdałów
  • ½ szklanki owoców leśnych świeżych lub mrożonych

 

Przepis na zielone ciasto

Uwaga: Wszystkie składniki na nasze zielone ciasto muszą być w temperaturze pokojowej!

Zacznij od zmiksowania szpinaku na gładką masę. Możesz w tym celu skorzystać z blendera lub malaksera. Następnie ubij jajka z cukrem tak, by uzyskać jasną i puszystą konsystencję. Gdy objętość zwiększy się kilkukrotnie, powoli, cieniutkim strumieniem wlej olej, nie przestając miksować. Dodaj mus szpinakowy i wymieszaj.

Sięgnij po osobną miskę, przesiej do niej mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i powoli dodaj do zielonej masy. Zmiksuj do połączenia składników.

Następnie wyłóż tortownicę papierem do pieczenia i wlej do niej przygotowaną masę. Włóż zielone ciasto na ok. 45 minut do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Zastosuj metodę suchego patyczka, aby upewnić się, że ciasto jest już upieczone. Po wyjęciu z piekarnika deser pozostaw do ostygnięcia.

W tym czasie przygotuj krem. W osobnym naczyniu rozpuść galaretkę w szklance gorącej wody, a gdy zacznie gęstnieć, dodaj do niej serek homogenizowany Danio i mielone migdały. Wymieszaj dokładnie składniki i poczekaj, aż całość zacznie tężeć.

Ostudzone ciasto ze szpinakiem ostrożnie przekrój na pół i płaską część posmaruj przygotowanym kremem. Drugą połowę ciasta pokrusz i posyp nią obficie krem, tworząc drugą warstwę. Wierzch posyp leśnymi owocami i schłodź deser w lodówce.

Smacznego!

Danone sp. z o.o. używa plików cookie na niniejszej witrynie internetowej.

Po uzyskaniu zgody użytkownika strony będziemy wykorzystywać je do pomiaru i analizy korzystania z witryny internetowej (analityczne pliki cookie), aby dostosować ją do zainteresowań użytkownika (personalizujące pliki cookie) oraz przedstawiać mu odpowiednie reklamy i informacje (pliki cookie do targetowania). Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Możecie Państwo dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej informacji można znaleźć w oświadczeniu o plikach cookie.

Więcej informacji można znaleźć w naszym oświadczeniu o plikach cookie.