Home
Słodkie, soczyste truskawki niejednemu zawróciły w głowie. A gdyby tak z tych pysznych owoców stworzyć nietuzinkowy deser? Tiramisu z truskawkami świetnie sprawdzi się w tej roli! Sprawdź nasz przepis na tiramisu truskawkowe na biszkoptach z wykorzystaniem serka homogenizowanego Danio o smaku waniliowym!
Podstawą naszego tiramisu są oczywiście truskawki, dlatego to od nich zaczniemy.
Pokrój je, 300 g przełóż do rondelka, zasyp 2 łyżkami cukru i zagotuj, aby stworzyć sos. Zblenduj do uzyskania jednolitej konsystencji. Pozostałe 100 g truskawek odłóż na bok – przydadzą nam się do udekorowania tiramisu.
W osobnym naczyniu połącz mąkę ziemniaczaną z 4 łyżkami wody i wlej do gotującego się sosu, aby go zagęścić. Całość wymieszaj, zagotuj i odstaw do ostygnięcia.
Sięgnij po miskę i ubij w niej schłodzoną śmietankę. Następnie dodaj do niej serek homogenizowany Danio o smaku waniliowym oraz jedną łyżkę cukru pudru i wymieszaj.
W jednym większym naczyniu lub, jeśli wolisz tiramisu truskawkowe w pucharkach, to w czterech takich naczyniach o średnicy ok. 10 cm, wyłóż na spód ⅓ sosu truskawkowego. Na nim ułóż warstwę biszkoptów, a trzecią warstwę stwórz z kremu z serkiem Danio. Wszystkie warstwy powtórz jeszcze raz. Wierzch tiramisu udekoruj pozostałymi truskawkami oraz listkami świeżej mięty.
Smacznego!
Granola z serkiem homogenizowanym
Smoothie bowl
Sernik na zimno z owocami